úterý 10. prosince 2013

Dárcovství ledviny není zcela bez rizika

Transplantace od žijícího dárce. Nedocenitelný dar od blízkého. Nejen pro bolest, kterou si vytrpí po operaci. Nová studie přichází ze Skandinávie, kde mají s transplantacemi od žijících dárců největší zkušenosti. Norská studie vyhodnotila 2269 žijících dárců. Žádný z nich nezemřel v souvislosti s operací. Bylo zjištěno zvýšené riziko umrtí z jakékoliv příčiny,  HR 2,49, u kardiovaskulární mortality byl poměr rizik 1,4. Riziko selhání ledvin stouplo nepatrně z 0,01% za rok na 0,03.
Dosud jsme byli přesvědčeni, že riziko pro dárce není žádné, nebo dokonce díky důkladnému vyšetření před transplantací a díky vyloučení závažných onemocnění má dárce lepší prognozu než ostatní populace.
Skutečností je, že lidé chtějí darovat ledvinu svým blízkým. Informace o tom, že může zde být malé riziko zvýšené úmrtnosti, když je jim kolem 50-60 zřejmě neodradí většinu blízkých příbuzných. Ale altruističtí dárci a rodinních příslušníci si musí být vědomi možných rizik, jak je vidíme dnes. Jak říká autor blogu, je zřejmě čas pohřbít starou písničku "Žádné zvýšené riziko selhání ledvin oproti ostatní populaci"


Precious Bodily Fluids: The best story that wasn't nominated.

Žádné komentáře:

Okomentovat